Afschaffing collectiviteitskorting basisverzekering

Afschaffing collectiviteitskorting basisverzekering. 63% van de collectief verzekerden is het niet eens met de afschaffing van de collectieve korting voor de basisverzekering die ingaat per 1 januari 2023. De korting is volgens het kabinet een sigaar uit eigen doos en afschaffing leidt tot een overzichtelijker polisaanbod.

Een deel van de collectief verzekerden (62%) vindt dat de zorgverzekering nu aansluit bij hun zorgbehoefte. De helft (50%) is zo verzekerd uit gemak. Van die groep is meer dan de helft (57%) al tien jaar of langer aangesloten bij een collectief. Mogelijk zijn zij voordeliger uit met een beter passende individuele polis op maat, met of juist zonder aanvullende dekkingen, waarbij ze niet betalen voor zorg die zij niet nodig hebben.

Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise onder 1.000 Nederlanders, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. In totaal is 30% van de Nederlanders uit het onderzoek collectief verzekerd. Maar 18% van de collectief verzekerden is van plan over te stappen naar een andere zorgverzekering nu de korting verdwijnt.

Individuele polis in veel gevallen voordeliger

Afschaffing collectiviteitskorting basisverzekering. “De helft van de collectief verzekerden is zo verzekerd uit gemak. Zij zitten vaak al jaar en dag bij hetzelfde werkgevers- of gelegenheidscollectief. Vooral deze groep moet voor aankomend zorgjaar oriënteren op een best passende polis,” zegt Hans de Kok, directeur van Pricewise. “Het is onmogelijk een polis te maken die aansluit bij de zorgbehoeften van ieder individu in zo’n collectief.

Daarnaast zijn leeftijdsverschillen vaak groot. Ondanks collectieve voordelen is iedereen anders en heeft men andere zorgbehoeften. Je betaalt snel ongemerkt voor aanvullende verzekeringen die je misschien niet nodig hebt, terwijl je met een individuele dekking veel goedkoper uit zou zijn.

De collectiviteitskorting op de basisverzekering woog vaak al niet op tegen de oververzekering met uitgebreide aanvullende pakketverzekeringen. Nu deze korting wordt afgeschaft zijn consumenten vaak al helemaal beter uit met een individuele polis op maat.”

Bron: Pricewise.nl